vrijdag 26 februari 2010

Theebeurs

De eerste thee- en koffiebeurs van Nederland

In het voorjaar van 2010 vindt de eerste thee- en koffiebeurs plaats, in Nederland. De beurs wordt gehouden op 15, 16 en 17 mei in de Jaarbeurs te Utrecht. Tijdens dit evenement is maar liefst 6000 vierkante meter gevuld met deelnemers die hier hun acte de présence geven. De beursdagen zijn ruim gevuld met leerzame workshops, lezingen door internationale en nationale koffieprofessionals en deskundigen. Tevens zullen er diverse demonstraties plaatsvinden met betrekking tot koffie en thee. De koffie- en theebeurs is toegankelijk voor zowel horeca, bedrijven als consumenten. Kortom, iedereen is van harte welkom op de eerste thee- en koffiebeurs van Nederland.

Bij steeds meer mensen nemen koffie en thee een bijzondere plaats in. Koffie en thee worden steeds populairder en consumenten verkiezen steeds vaker kwaliteit boven kwantiteit. Deze koffie en thee geven de mens een compleet nieuwe beleving en wordt hierdoor door vele gezien als een geheel nieuwe en ware ervaring. Ondanks de toenemende populariteit van betreffende drank, ontbrak het in ons kleine landje aan een vak- of consumentenbeurs op het gebied van koffie, thee en alles wat hiermee samenhangt. Met de komst van deze beurs voorzien de organisatoren dan ook in een groeiende behoefte bij de koffie en thee liefhebbers.

Dit jaarlijks terugkerend evenement heeft maar één doel: bezoekers laten kennismaken met de wereld van koffie en thee in al haar facetten. De speerpunten tijdens dit evenement zijn dan ook proeven, ruiken , voelen, beleven, doen en leren. Op de beurs wordt ingespeeld op de wensen en behoefte van een brede doelgroep, door diverse pleinen en area's in te richten in verschillende thema's. Zowel de Nederlandse horeca, bedrijven als particulieren worden tijdens dit drie-daagse evenement op hun wenken bediend. Met doordachte en gerichte marketingactiviteiten en aantrekkelijke acties, wil de organisatie van de eerste thee- en koffiebeurs per dag tussen de 2000 en 5000 bezoekers verwelkomen.

Op de beurs kunnen bezoekers uitgebreid kennis maken met de laatste nieuwe en exclusieve koffiemachines en espresso apparaten voor thuisgebruik en op kantoor (volautomaten, pads, servings, capsules). Tevens treft u hier diverse bijproducten aan, denk aan koffie en thee servies, opbergsystemen etc. Verder treft u op de beurs een ruim aanbod van horecamachines en baristatools als stoomkannen, afklopbakken, tampers en borstels aan.

Natuurlijk kunt u op de beurs de nieuwste en meest bijzonder koffie- en theesoorten proeven, workshops en demonstraties bijwonen, zelf koffie branden en uitvoerig kennismaken met de nieuwste gadgets op thee- en koffiegebied. Niet geheel onbelangrijk: passende entertainment zal uiteraard niet ontbreken tijdens deze eerste editie in Nederland.


Thee - feiten en cijfers
De laatste jaren drinken de inwoners van Nederland gemiddeld honderd liter thee per individu op jaarbasis. Rond de jaren ’30 van de vorige eeuw was dat aanzienlijk meer. Thee was toen met kop en schouder de populairste warme drank van Nederland. Per hoofd van de Nederlandse bevolking gebruikte we toen jaarlijks ± 1500 gram thee. Omgerekend betekent dat grofweg tweehonderd liter gezette thee.

Thee (drank)


Thee is een warme drank gemaakt van de gedroogde
bladeren van de theeplant Camellia sinensis.
De naam thee komt waarschijnlijk uit het
Chinese dialect Minnanyu.

Thee zetten

Van thee zetten wordt soms een heel ritueel gemaakt, maar thee zetten kan ook eenvoudig. Spoel eerst de pot om met heet water om hem heet te krijgen. Giet dan kokend heet water in de voorverwarmde pot en doe de thee er in, los of in een theezakje. Trek de thee een paar minuten. Bij lang trekken (meer dan 5 minuten) wordt de thee bitterder dan bij korter trekken (2-3 minuten).

Groene thee mag niet te heet getrokken worden, omdat hij dan te bitter smaakt. Giet daarom eerst de voorverwarmde pot voor een kwart vol met koud water en vul met kokend heet water aan. (Tip: zoek een mok waar precies een kwart in past en houd die mok apart.) De temperatuur is met het koude water tussen de 70 en 80 graden. Goede en goed gezette groene thee smaakt kruidig, zwarte thee-achtig en zoetig tegelijk. Het drinken van te hete thee (heter dan 70 graden Celsius) wordt in verband gebracht met slokdarmkanker[1].

Natuurlijk kan thee ook direct in een kop worden gezet.

Thee wordt bij voorkeur gezet in een pot die warmte goed kan vasthouden, zoals aardewerk, porselein of gietijzer. Een theemuts kan gebruikt worden om de pot warm te houden. De pot afwassen is niet echt nodig, omspoelen is voldoende en in elk geval mag er geen zeep worden gebruikt.

Gebruik mineraalarm water. Door de aanwezigheid van gezamenlijk kalk en bicarbonaat in water ontstaat het bekende vieze laagje op de thee.


Bij het trekken van thee in heet water komen vooral geur- en smaakstoffen vrij, waaronder 'theïne'. Theïne is een andere benaming voor cafeïne, een stof die effect heeft op het menselijk functioneren. De meeste mensen voelen zich alerter na het gebruik van cafeïne. Een kop thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne, een kop koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne. Naast cafeïne bevat thee ook theanine en fluoride.



Op thee lijkende dranken
Vaak worden diverse kruiden als thee gezet, maar deze zijn eigenlijk geen thee maar een infusie. Voorbeelden zijn:

Rooibos: afkomstig uit Zuid-Afrika, van de plant Aspalathus linearis.

Sterrenmix: bevat onder andere zoethout, steranijs, venkelzaad.

Zoethout

Kamille

Pepermunt

Brandnetel

Lindebloesem,
bekend uit Marcel Proust's Du côté de chez Swann waarin een in de lindebloesemthee gedoopt madeleinecakeje de hoofdfiguur terug in de tijd voert.

Maté de opwekkende nationale drank van o.a. Argentinië op basis van de bladeren van de matéboom (Ilex paraguariensis) die met een metalen rietje met zeefje (bombilla) uit een gemeenschappelijke kleine fleskalebas wordt gedronken.

Marihuanathee

Muntthee

Een variant van thee is de ijsthee. Dit is afgekoelde thee met suiker en vaak met een citroensmaak. Het is ook te verkrijgen met andere aroma's, zoals met een perziksmaak. Thee bestaat vooral uit water. De samenstelling van dat water is bijgevolg van belang. De TVS of totaal vaste stof die dat water bevat is van invloed op de oplossingsvermogen van het water en de hoeveelheid thee die nodig is om tot hetzelfde resultaat te komen. Het water zal dus in hoge mate de smaak en het uitzicht en dus de waardering bepalen.


Pickwick Wellnes thee
Van oudsher kent men de natuurlijke krachten van kruiden. Voor de Kruiden Wellness melanges heeft Pickwick bijzondere en lekkere kruiden geslecteerd en deze verrijkt met een vleugje fruit. Zo kun je met een goed gevoel genieten van je dagelijkse theemomenten. Alle varianten zijn 100% natuurlijk en bovendien caffeïnevrij.