vrijdag 26 februari 2010

Thee (drank)


Thee is een warme drank gemaakt van de gedroogde
bladeren van de theeplant Camellia sinensis.
De naam thee komt waarschijnlijk uit het
Chinese dialect Minnanyu.

Thee zetten

Van thee zetten wordt soms een heel ritueel gemaakt, maar thee zetten kan ook eenvoudig. Spoel eerst de pot om met heet water om hem heet te krijgen. Giet dan kokend heet water in de voorverwarmde pot en doe de thee er in, los of in een theezakje. Trek de thee een paar minuten. Bij lang trekken (meer dan 5 minuten) wordt de thee bitterder dan bij korter trekken (2-3 minuten).

Groene thee mag niet te heet getrokken worden, omdat hij dan te bitter smaakt. Giet daarom eerst de voorverwarmde pot voor een kwart vol met koud water en vul met kokend heet water aan. (Tip: zoek een mok waar precies een kwart in past en houd die mok apart.) De temperatuur is met het koude water tussen de 70 en 80 graden. Goede en goed gezette groene thee smaakt kruidig, zwarte thee-achtig en zoetig tegelijk. Het drinken van te hete thee (heter dan 70 graden Celsius) wordt in verband gebracht met slokdarmkanker[1].

Natuurlijk kan thee ook direct in een kop worden gezet.

Thee wordt bij voorkeur gezet in een pot die warmte goed kan vasthouden, zoals aardewerk, porselein of gietijzer. Een theemuts kan gebruikt worden om de pot warm te houden. De pot afwassen is niet echt nodig, omspoelen is voldoende en in elk geval mag er geen zeep worden gebruikt.

Gebruik mineraalarm water. Door de aanwezigheid van gezamenlijk kalk en bicarbonaat in water ontstaat het bekende vieze laagje op de thee.


Bij het trekken van thee in heet water komen vooral geur- en smaakstoffen vrij, waaronder 'theïne'. Theïne is een andere benaming voor cafeïne, een stof die effect heeft op het menselijk functioneren. De meeste mensen voelen zich alerter na het gebruik van cafeïne. Een kop thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne, een kop koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne. Naast cafeïne bevat thee ook theanine en fluoride.



Op thee lijkende dranken
Vaak worden diverse kruiden als thee gezet, maar deze zijn eigenlijk geen thee maar een infusie. Voorbeelden zijn:

Rooibos: afkomstig uit Zuid-Afrika, van de plant Aspalathus linearis.

Sterrenmix: bevat onder andere zoethout, steranijs, venkelzaad.

Zoethout

Kamille

Pepermunt

Brandnetel

Lindebloesem,
bekend uit Marcel Proust's Du côté de chez Swann waarin een in de lindebloesemthee gedoopt madeleinecakeje de hoofdfiguur terug in de tijd voert.

Maté de opwekkende nationale drank van o.a. Argentinië op basis van de bladeren van de matéboom (Ilex paraguariensis) die met een metalen rietje met zeefje (bombilla) uit een gemeenschappelijke kleine fleskalebas wordt gedronken.

Marihuanathee

Muntthee

Een variant van thee is de ijsthee. Dit is afgekoelde thee met suiker en vaak met een citroensmaak. Het is ook te verkrijgen met andere aroma's, zoals met een perziksmaak. Thee bestaat vooral uit water. De samenstelling van dat water is bijgevolg van belang. De TVS of totaal vaste stof die dat water bevat is van invloed op de oplossingsvermogen van het water en de hoeveelheid thee die nodig is om tot hetzelfde resultaat te komen. Het water zal dus in hoge mate de smaak en het uitzicht en dus de waardering bepalen.


Pickwick Wellnes thee
Van oudsher kent men de natuurlijke krachten van kruiden. Voor de Kruiden Wellness melanges heeft Pickwick bijzondere en lekkere kruiden geslecteerd en deze verrijkt met een vleugje fruit. Zo kun je met een goed gevoel genieten van je dagelijkse theemomenten. Alle varianten zijn 100% natuurlijk en bovendien caffeïnevrij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten